cijferzegels + boekje

Dit project was een academie opdracht: Ontwerp de vierde generatie cijferzegels voor 2012 met een bijpassend boekje over alle generaties. Het boekje bevat informatie, schetsen en uitleg van de ontwerper over hun cijferzegels en de gemaakte keuzes.

Jan van Krimpen was de eerste generatie, met zijn tijdloze elegante zegels uit 1946. Daarna volgde een wedstrijd tussen de zegels van Willem Sandberg, Gerrit Noordzij
en Wim Crouwel in 1977. Wim Crouwel's moderne strakke zegels waren de winnaar. In 2010 had Hansje van Halem de eer ze te mogen ontwerpen.

Omdat het over generaties gaat wilde ik iets met 'tijd' doen. 2012 was het jaar van de Maya kalender, deze zou dit jaar aflopen en opnieuw beginnen. De Maya kalender bestaat uit patronen en symbolen, deze elementen heb ik gebruikt in mijn zegels. De enige eisen aan de zegels waren de 1 en de 2 waarden, deze heb ik heel subtiel verwerkt in de patronen.
De symbolen in de cijfers zijn Maya goden, aan de hand van hun betekenis heb ik de kleur van de zegel bepaald.

Het thema 'tijd' zit ook in het boekje verwerkt op een visuele manier. Het boekje heeft vier formaten, kleuren, lettertypes en ontwerpstijlen. Deze vier elementen lopen van klassiek naar modern, net als de inhoud.